Menü

homlokzati hőszigetelés

Az energiatakarékosság lelke a hőszigetelés

Hőszigetelés

A SAMARASBAU tevékenységi körébe tartozik:

Energiatakarékos hőszigetelés kivitelezés

Társasházak, panelházak, közintézmények, családi házak hőszigetelése

Homlokzatok felújítása hőszigeteléssel

Homlokzati hőszigetelés, tetőszigetelés, pincefödém szigetelése

Fűtéscsövek szigetelése

A külső hőszigetelő vakolatrendszer előnyei

Megelőzi a nedvesedést, penészedést. Szinte bármilyen falszerkezetre felhordható dryvit diszperziós homlokzatfestéssel, dryvit szilikon festékkel átfesthető, dryvit vékonyvakolattal újravakolható. Alkalmazásával a falakon 50-70%-kal csökkenthető a hőveszteség. A hőszigetelt fal belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, javul a hőérzet, csökken a falszerkezet téli-nyári hőingadozásból eredő igénybevétele. Az egybefüggő hőszigetelés hőhídmentessé teszi az épületet megfelelő hőtechnikai méretezés esetén, megakadályozza a páralecsapódást a felületen és a falszerkezetben. Vízzáró, de páraáteresztő, mosható. Az épületmozgásból eredő kisebb repedéseket a rendszer vékonyvakolata tartósan áthidalja. Rugalmas. Mára egyre többen felismerték, hogy építkezés vagy lakásfelújítás alkalmával a hőszigetelés elengedhetetlen. A statisztikák szerint pedig folyamatosan nő azoknak a száma, akik az EPS lapokkal történő hőszigetelés mellett döntenek. Néhányan még ma is kételkednek abban, hogy a műanyag, expandált polisztirol lapok alatt a fal képes marad „lélegezni”. Ezeket a kételyeket szeretnénk most eloszlatni. Először is szakmailag nem helyénvaló a „fal lélegzéséről” beszélni. Valójában az elsődleges az, hogy az épület külső határolószerkezete nyitott legyen kifelé, így megoldottá válik az épületbelsőben található nedvesség kijutása, az nem szorulhat be a fal és a hőszigetelésért felelős rendszer közé. Ez alapvetően – 97-98%-ban – már a nyílászárók használata során megtörténik. hőszigetelés profin

A szigetelés lényege a rendszer

Építkezés és felújítás alkalmával is nagy jelentőséggel bír, hogy ha szóba kerül a hőszigetelés, már az első pillanattól fogva rendszerben gondolkodjunk. A homlokzatokon is alkalmazható hőszigetelő rendszer – a ragasztó-, a hőszigetelő¬-, az újabb ragasztóréteg, a háló és a színező vakolat – egymással összeillő és az elvárt páraáteresztő képességgel rendelkező anyagokból épüljön fel. Ha ez megvalósul, és megfelelő az épületbelső levegőjének állapota, valamint a falazat nedvességtartalma is helyénvaló, külső oldali hőszigetelés alkalmával nem kell tartanunk a páralecsapódástól. A szakszerű tervezésnek köszönhetően ugyanis a falon át távozó nedvesség kifelé haladva egyre kisebb ellenállásba ütközik. Az EPS lapok belső kialakításának köszönhetően a lakásban maradó 2-3% pára a polisztirol gyöngyök között fennakadás nélkül távozik.

Hőszigeteléssel kapcsolatos félreértések és javaslatok

Téves – de sajnos nagyon elterjedt – információ, hogy a szellőztetéssel jelentős mennyiségű hőt veszít a lakás. Az egyébként gyakran jó hőszigetelő tulajdonsággal és tömítéssel rendelkező nyílászárók elterjedésével együtt ez a tévhit sok lakásban komoly párafeldúsuláshoz, emiatt pedig penészedéshez vezet. Ez orvosolható résnyitási lehetőséggel készült ajtók, ablakok vagy utólag telepíthető ablakszellőzők használatával. Ha egyik fenti megoldásra sincs lehetőség, még mindig nagy segítséget jelenthet a pára elleni a harcban a gyakori szellőztetés. A távozó légtömeg nem visz el komoly hőmennyiséget, a bejövő, hidegebb levegőt pedig nagyon gyorsan képesek felfűteni a megfelelő hőszigeteléssel ellátott falak. Így anélkül hagyja el a lakást a nedvesség, hogy számottevő hőveszteséggel kellene számolnunk. Szintén gondot okozhat, ha a túl gyors építkezés miatt az építési nedvesség nem tud távozni. A probléma általában az első fűtési szezonban jelentkezik, amikor a jelentős páratartalom és a még nedves hőszigetelő falazóanyagok páralecsapódáshoz vezetnek. Szakszerű alkalmazás mellett bátran használhatunk EPS hőszigetelő rendszereket. Ezek ugyanis, a közvélekedéssel szemben, nem párazárók, sőt kiemelkedő páraáteresztő tulajdonságokkal bírnak.

Kapcsolódó tartalom